Pvc of laminaat? De verschillen!

Pvc of laminaat?

Bij Vloerloods.nl krijgen we regelmatig de vraag wat het verschil tussen pvc en laminaat is. Iedereen wil ten slotte de juiste vloersoort kiezen om optimaal van de nieuwe vloer te kunnen genieten. In onze winkel, de grootste vloerenshowroom van Nederland, helpen we je met persoonlijk advies om de beste vloer voor jouw situatie te vinden. Ook bij het online bestellen helpen we je een afgewogen keuze te maken. Daarvoor hebben we deze informatiepagina opgezet. Hier lees je meer over de verschillen tussen pvc en laminaat en de voor- en nadelen van deze twee vloersoorten. Welke het ook wordt, je nieuwe vloer bestel je vertrouwd en voordelig in onze webshop.

Voordelige alternatieven


PVC- en laminaatvloeren zijn voordelige alternatieven voor houten, stenen of betonnen vloeren. Door nieuwe ontwikkelingen wordt de look & feel van deze materialen steeds dichter benaderd met pvc en laminaat. Het verschil is soms al haast niet meer waar te nemen. Wie bijvoorbeeld een houten vloer mooi vindt maar niet regelmatig wil hoeven schuren en lakken, vindt altijd wel een alternatief in pvc of laminaat. Beide vloersoorten zijn in vele dessins en typen verkrijgbaar en zijn relatief gemakkelijk te leggen en weer te verwijderen.

Pvc of laminaat: verschillen, voor- en nadelen


Je las net wat zoal de overeenkomsten zijn tussen pvc en laminaat. Uiteraard zijn er ook verschillen tussen deze vloersoorten. We zullen nu op een aantal punten kijken hoe deze vloeren zich staande houden.


Look & feel


Zowel pvc- als laminaatvloeren zijn in vele kleuren, dessins, vormen en variaties verkrijgbaar. We zien rechte planken, visgraat en Hongaarse punt tot tegelvormen; houtstructuren, steenstructuren en betonlooks; afwerkingen als register embossing en een voelbare structuur. Een belangrijk verschil tussen laminaat en pvc is dat laminaat gemaakt is van geperst hout, papierdecor en een melamine toplaag. PVC wordt vanzelfsprekend gemaakt van pvc in combinatie met andere grondstoffen. Daarbij is laminaat doorgaans dikker dan een pvc vloer.


Toepassingen


Pvc is niet alleen relatief flexibel materiaal, een klikbare variant is daarbij gemakkelijk zelf te plaatsen. Doordat het zacht en verend is, dempt het voetstappen en andere leefgeluiden. Dat maakt het geschikt voor bovenwoningen en als trapbekleding. Wil je toch liever laminaat in het appartement, dan is een geluiddempende ondervloer essentieel. Zoek je een vloer voor bijvoorbeeld een winkel of horecagelegenheid? Bij zowel pvc als laminaat vind je diverse vloeren voor intensief gebruik.

Vochtbestendigheid


Een andere eigenschap die van invloed is op de toepassing is de waterbestendigheid. Hierin verschillen pvc en laminaat flink van elkaar. In principe zijn alle pvc vloeren 100% waterbestendig en hierdoor geschikt voor in de keuken en bijvoorbeeld badkamer. Kies je voor een pvc vloer in de badkamer is het wel belangrijk dat je deze niet in de natte ruimte zelf plaatst. Er kan dus niet rechtstreeks gedoucht worden op de pvc vloer. Laminaat kan bij langdurige blootstelling aan vocht gaan opbollen, met alle gevolgen van dien. Wel is er speciaal waterbestendig laminaat beschikbaar, dus laminaat in de natte ruimte is niet onmogelijk. Of je het moet willen is de vraag. Het vocht kan namelijk altijd onder de vloer komen wat kan zorgen voor schimmels of nare geurtjes. Als waterbestendig laminaat langdurig aan vocht wordt blootgesteld kan de laminaat vloer alsnog iets opzwellen. Ook hier geldt dat de juiste ondervloer essentieel is.

Pvc of laminaat zelf leggen


Kliklaminaat is speciaal ontwikkeld om door de consument zelf gelegd te kunnen worden. Voor de meeste thuisklussers is dit inderdaad goed te doen. Bij pvc ligt het eraan of je voor lijm- of klik-pvc kiest. Klik-pvc is net als laminaat gemakkelijk zelf te leggen. Bovendien snijd je het eenvoudig op maat met een scherp mes, waar je bij laminaat een afkort- of decoupeerzaag nodig hebt. Lijm-pvc geeft weliswaar het strakste resultaat, maar het is moeilijker zelf te leggen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat je de basisvloer eerst volledig moet egaliseren.

Afwerking


Uiteraard ga je met je nieuwe vloer voor een superstrak resultaat. Dit kun je met zowel pvc als laminaat bereiken. Het verschil zit ‘m in hoe je daar komt. Lijm pvc heeft minder afwerking nodig dan laminaat of klik pvc. Je legt lijm pvc namelijk strak tegen de muurplinten of muren aan. De vloer sluit zo dus aan op de muur, wat bij laminaat en klik pvc niet het geval is. Bij laminaat en klik pvc leggen hou je een strookje vrij langs de muur om de vloer speling te geven voor eventueel krimpen en uitzetten. Om de uitsparing weg te werken kies je bij je laminaat of klik pvc vloer een passende set plinten. Je bent uiteraard ook vrij om plinten bij de lijm pvc-vloer uit te zoeken.

Onderhoud


Als het aankomt op onderhoud is er weinig verschil tussen pvc en laminaat. Beide vloersoorten hebben weinig onderhoud nodig. Droog vuil is gemakkelijk op te vegen of te stofzuigen. Vuil dat blijft plakken poets je weg met een vochtige doek en een (niet agressief) schoonmaakmiddel. Af en toe dweilen en je vloer blijft lange tijd als nieuw. Raadpleeg na je aankoop altijd een expert van Vloerloods.nl over het juiste onderhoud.

Geschikt voor vloerverwarming?


Zoals je weet kun je niet zomaar iedere vloer over vloerverwarming heen leggen. Ook hierin is er bij Vloerloods.nl weinig verschil tussen pvc en laminaat. Zo zijn al onze vloeren namelijk geschikt voor vloerverwarming. Ook hier zeggen we het weer: let erop dat je de juiste ondervloer meebestelt!

Pvc of laminaat: persoonlijk advies


We hopen je hiermee wat houvast te hebben gegeven voor je keuze tussen pvc en laminaat. Kom je er niet uit, dan kun je altijd bij ons terecht voor persoonlijk advies. Bel ons via de contactgegevens op deze site of kom naar de grootste vloerenshowroom van Nederland.