Hoe maak je een pvc vloer schoon?

Hoe moet je een pvc vloer schoonmaken?

Heb jij sinds kort een nieuwe pvc vloer? Dan wil je natuurlijk weten hoe je deze het beste kan onderhouden. Je wilt natuurlijk zolang mogelijk genieten van jouw pvc vloer! Het voordeel van een PVC vloer is dat deze niet veel onderhoud vergt. Wel is het handig om te weten wat voor soort schoonmaakmiddelen je kan gebruiken bij het schoonmaken van jouw pvc vloer. De PVC vloer is namelijk niet tegen alle soorten schoonmaakmiddelen bestand. 

Kan je een pvc vloer schoonmaken met allesreiniger?

Allesreiniger iedereen kent het wel! Goedkoop en bijna voor alles te gebruiken. Nu vindt je pvc vloer dit alleen niet zo fijn. In allesreiniger zitten namelijk bepaalde chemicaliën die niet goed samen gaan met de toplaag van de pvc vloer. Gebruik je namelijk allesreiniger voor het schoonmaken van je pvc vloer dan wordt de pu toplaag glad, daardoor ontstaan er strepen en een doffe waas de pvc vloer.

Kan je een pvc vloer schoonmaken met groene zeep of afwasmiddel?

Voor een het gebruik van groene zeep en afwasmiddel geldt hetzelfde als bij allesreiniger. Dit moet je niet gebruiken om een pvc vloer mee schoon te maken! Groene zeep en afwasmiddel laten namelijk een laagje vettigheid achter dit zorgt voor doffe of glimmende plekken in jouw pvc vloer.

Welke pvc reiniger moet ik gebruiken?

Voor het reinigen van je pvc vloer kan je gebruik maken van een pvc reiniger en pvc polish! De PVC vloer bevat namelijk bepaalde polymeren en poly-urethaan, dit zorgt voor de matte afwerking en het antislip effect in de pvc vloer. Vandaar dat er een speciale pvc reiniger en polish moet worden gebruikt om deze vloeren te reinigen. De reiniger en polish bevatten namelijk bepaalde stoffen die niet schadelijk zijn voor de pvc vloer waardoor deze het gewenste antislipeffect en de matte uitstraling behoudt. 

Maar wat is nou het verschil tussen de normale pvc reiniger en de vloer polish? Je kan een pvc vloer reiniger gebruiken bij het dagelijks/wekelijkse onderhoud van je pvc vloer. De pvc polish wordt gebruikt om de pvc vloer van een extra beschermlaag te voorzien zodat deze langer mooi blijft. Als je de pvc vloer niet met een polish behandelt, is de kans groot dat de stroken/planken moeten worden vervangen door blijvende beschadigingen en krassen. 

Benieuwd hoe je jouw pvc vloer moet schoonmaken of behandelen met een polish, lees hieronder dan verder!

Hoe moet je een pvc vloer reinigen?

Maar hoe kan je nou dan het beste je PVC vloer schoonmaken of reinigen? Goed en regelmatig onderhoud is belangrijk om je pvc mooi te houden! 

Wij van Vloerloods adviseren voor het wekelijks onderhoud van je pvc vloer een pvc reiniger in combinatie met lauw/warm water te gebruiken. Te heet water is niet goed voor de toplaag van de vloer, let hier dus op! Vergeet natuurlijk niet eerst te stofzuigen dit voorkomt krassen en beschadigingen op je pvc vloer. Voor de verhouding is het goed om de dosering 1:100 aan te houden. Hier gebruik je dus 4 dopjes pvc reiniger op 5 liter water. Vervolgens verdeel je de reinigingsoplossing op de pvc vloer met een wismop of dweil. Let op, de verhouding verschilt meestal per pvc reiniger voordat je jouw pvc vloer gaat schoonmaken raadpleeg eerst de gebruiksaanwijzing!

Om jouw pvc vloer langer mooi te houden is het verstandig om jouw pvc vloer ook te behandelen met een pvc polish. Dit hoef je niet wekelijks te doen, 1 keer per jaar is voldoende. Bij het behandelen van jouw pvc vloer met een pvc polish moet je erop letten dat de vloerverwarming uit staat indien deze aanwezig is natuurlijk. Vermijd ook zoveel mogelijk directe zonlicht en tocht. Voordat je begint met het aanbrengen van de pvc polish moet je de pvc vloer eerst stofzuigen vervolgens kan de pvc reiniger worden aangebracht. Als de pvc reiniger op de pvc vloer is aangebracht kan je beginnen met het aanbrengen van de pvc polish. Let op, voor het gebruik eerst de flacon goed te schudden! De pvc polish dient onverdund met een wismop of wasverdeler aan te worden gebracht in een dunne laag. Vervolgens laat je de eerste laag 1,5 uur drogen, daarna breng je de tweede laag aan deze laat je 3 uur drogen. Na 6 uur is de pvc vloer volledig belastbaar.

Elke pvc vloeren merk heeft zijn eigen schoonmaakproducten! Wij van Vloerloods geven daarom ook het advies om de schoonmaakproducten te gebruiken van het pvc vloerenmerk waar je jouw pvc vloer hebt gekocht. Aangezien je hierdoor gegarandeerd bent van de volledige fabrieksgarantie op de pvc vloer mochten er zich problemen voordoen met jouw pvc vloer. Klik hier voor al onze schoonmaakproducten!

Hoe voorkom je krassen en beschadigingen in een pvc vloer?

Je bent nu helemaal op de hoogte wat voor reinigingsmiddelen je kan gebruiken voor je pvc vloer en hoe je deze het beste kan reinigen. Helaas is iedere vloer gevoelig voor beschadigingen en krassen, dus ook jouw lijm pvc vloer. Wij van Vloerloods hebben daarom wat handige tips voor jou! Om er voor te zorgen dat jouw vloer beschadiging en krasvrij blijft. 

  • Voorzie stoelpoten en meubels van schroefviltjes of anti-kras viltjes.
  • Voorzie je bureaustoel van een vloerbeschermingsmat.
  • Verplaats geen zware voorwerpen over je PVC vloer.
  • Voorzie je pvc vloer een van droogloop of schoonloopmat, voor het tegenhouden van zand, vuil en vocht.
  • Voorkom dat je pvc vloer langdurig in aanraking komt met rubber, hierdoor kan een verkleuring in het pvc ontstaan.

Overtuigd van onze tips? Klik hier voor alle vloer accessoires om jouw pvc vloer langer mooi te houden!

Waarom een drooploopmat of schoonloopmat bij een PVC vloer?

Iedereen die van buiten naar binnenkomt neemt zand, stof of nattigheid mee naar binnen. Met een goede schoonloop of droogloopmat voorkom je de inloop van zand, vuil en vocht. Hierdoor verhoog je de levensduur van je vloer, zand en vuil zijn namelijk de grootste veroorzakers van krassen op je pvc vloer.

Wij van Vloerloods adviseren dan ook altijd bij de aanschaf van een PVC vloer om een droogloopmat in combinatie met schoonloopmat te nemen. De droogloopmat is eigenlijk alleen bedoeld om vocht op te nemen. De schoonloopmat is namelijk voorzien van harde garen hierdoor is deze mat ideaal geschikt om elk hardnekkig vuil onder de schoenzool te verwijderen. Door de harde garen zakt het vuil tussen de polen waardoor het niet mee naar binnen gelopen wordt. 

Benieuwd naar onze collectie droog- en schoonloopmatten? Klik hier voor ons gehele assortiment!